Главная » 2014 » Декабрь » 2 » Набрав чинності, але поки що не діє Закон України «Про вільний доступ до реєстру нерухомості»
18:13
Набрав чинності, але поки що не діє Закон України «Про вільний доступ до реєстру нерухомості»

відкрито доступ до інформації про нерухоме майноЦей Закон гарантує вільний доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно вже  з 25 листопада 2014р. Аж поки Кабінет Міністрів не визначить механізм його реалізації, залишиться в дії вже застаріла постанова Уряду №868 від 17 жовтня 2013 р. Про це повідомила Державна реєстраційна служба України.
Законом  України №1701-VII Про внесення змін в деякі законодавчі акти України відносно визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних і публічних діячів, який  набрав чинності 25 листопада 2014р., передбачено вільний доступ до реєстру майнових прав на нерухоме майно. Поки що це тільки теорія.

На практиці же, механізм реалізації положень цього Закону буде розроблено пізніше, про що і було повідомлено  офіційному сайті Держреєстру. Відповідно до нових положень цього  Закону будь-яка юридична чи фізична особа має право отримати інформацію про об’єкт нерухомого майна з Державного реєстру майнових прав з офіційної веб-сторінки у електронному вигляді. Закон передбачаєтакож можливість власнику нерухомого майна вимагати особисту інформацію стосовно особи, яка робила запит.

Вільний доступ до інформації з Реєструнерухомості вже дуже давно обговорювався та з самого початку мав прихильників і противників. Прихильники вказували на те, що він здатен допомомогти у боротьбі з корупцією, а противники побоювались щодо можливих зловживань.

Говорити про недоліки або переваги функціонування відкритого Реєстру в Україні можливо буде проаналізувати лише після того, як Урядом буде розроблено механізм реалізації положень Закону.




Просмотров: 692 | Добавил: pekach | Теги: вигодоодержувач, нерухоме майно, вільний доступ, державний реєстр, закон, інформація | Рейтинг: 0.0/0

Всего комментариев: 0
omForm">
avatar