Главная » 2019 » Октябрь » 5 » Причини порушення прав медичної сестри
23:15
Причини порушення прав медичної сестри

Надзвичайно актуальною в наш час є проблема зниження рівня соціально-правової захищеності медичних працівників під час виконання посадових обов’язків.

Крім того на сьогодні відсутні наукові дослідження, які б усебічно висвітлювали соціальний та правовий статус медичної сестри в сучасному суспільстві, і зокрема причини порушення її прав під час виконання професійних обов’язків.

Автор ставить собі за мету всебічно проаналізувати основні причини порушення правового статусу медичної сестри під час виконання посадових обов’язків.

Правовий статус медичної сестри закріплений у чинному законодавстві, зокрема в Конституції України [3, c.141] та в "Основах законодавства України про охорону здоров'я [2, c.19].

Серед причин порушення загальнолюдських чи професійних прав медичних працівників може виокремити:

1) недотримання чи неналежне дотримання органами державної влади гарантованих прав медичних працівників, більшість з яких мають фіктивний характер і залишаються на папері;

2) недостатню обізнаність середнього медичного персоналу у своїх правах;

3) відсутність у керівництва лікувального закладу чіткого підходу до вирішення конфліктів, що виникли між пацієнтами та середнім медичним персоналом;

4) намагання адміністрації закладу охорони здоров’я «залагодити» конфліктну ситуацію, пов’язану з порушенням прав медичного персоналу з метою збереження власної професійної репутації та іміджу всієї лікувальної установи;

5) морально-емоційний стан пацієнтів чи родичів викликаний захворюванням близької людини [1, c.16-17].

Підсумовуючи усе вищесказане слід зазначити, що у разі порушення загальнолюдських або професійних прав середнього медичного персоналу (медичних сестер) останні мають усі підстави відновити їх законним шляхом, звернувшись до суду за відновленням порушених прав.


СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ


1. Беденко-Зваридчук О. Правовий статус медичної сестри / О. Беденко -Зваринчук // Журнал головної медичної сестри. – 2013. – березень-квітень. – №2. – С.12-22.


2. Закон України "Основи законодавства України про охорону здоров’я" від 19.11.1992 // Відомості Верховної Ради України. – 1993. – №4. – С.19.


3. Конституція України // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – №30. – С.141.




Просмотров: 1462 | Добавил: yurist-online | Рейтинг: 0.0/0

Всего комментариев: 0
omForm">
avatar