Главная » 2014 » Декабрь » 8 » Вищій господарський суд України розповів як потрібно відновлювати втрачені справи і чим підтвердити форс-мажор
13:07
Вищій господарський суд України розповів як потрібно відновлювати втрачені справи і чим підтвердити форс-мажор

Вищий господарський суд надав роз’ясненняОприлюднено постанову Пленуму ВГСУ Про особливості відновлення втраченої справи господарським судом у зоні проведення АТО або на тимчасово окупованій території.

24 листопада 2014 р. на засіданні Пленуму ВГСУ була прийнята постанова №2 стосовно внесення змін до декількох рішень пленумів: доповнено постанову №18 від 26.12.2011 р. Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами 1-ї інстанції. Пояснено, що відповідно до ст.10 ЗУ «Про тимчасові заходи на період проведення АТО» та ст.14-1 ЗУ «Про торгівельно-промислові палати в Україні» єдиним доказом, який підтверджує настання форс-мажору (обставин непереборної сили), які мали місце на території проведення АТО, у якості обставин для звільнення від відповідальності за невиконання або неналежне виконання обов’язків є Сертифікат торгівельно-промислової палати України, та доказом наявності таких обставин не можуть вважатися інші документи.

Постанову доповнено пунктом, який роз’яснює судам порядок дій в разі втрати матеріалів справи (під час пересилки поштою зокрема). Не може бути підставою для відмови у прийнятті або залишенні без розгляду заяви (іншого передбаченого ГПК звернення учасників судового процесу) те, що ГПК не має положення про відновлення втраченої справи. Втрачена справа може бути відновлена повністю або частково за заявою учасника відповідного процесу, який звернувся до господарського суду, де розглядалась справа, або припинив провадження, залишив позов без розгляду, а також господарським судом з власної ініціативи.

Така заява направляється до господарського суду, який припинив провадження у справі або у провадженні якого знаходиться справа,  незалежно від судової процедури, що застосовується до боржника. ВГСУ пояснив, що повинно бути зазначено у заяві та які документи до неї додаються.

Відновлення втраченої справи здійснюється господарським судом, незалежно від того на якій стадії розгляду (у суді першої інстанції, апеляційної або касаційної) воно знаходиться. Матеріали після відновлення передаються місцевим господарським судам, відповідно до апеляційного чи касаційного, якщо необхідно здійснити апеляційний чи касаційний розгляд справи.

Не підлягає відновленню справа, що втрачена до закінчення судового розгляду. У цьому випадку заявник має право на надання нового позову (іншого звернення, що передбачене ГПК) у загальному порядку. Втрата зазначається в ухвалі про відкриття виробництва по новій справі. Ухвала про відновлення, часткове відновлення або про відмову у відновленні може бути оскаржена в апеляційному чи касаційному порядку. ВГСУ повідомив, що Закон не передбачає стягнення судового збору при подачі заяви про відновлення справи. На ухвали, які винесені за результатами розгляду таких заяв з апеляційних чи касаційних скарг судовий збір стягується на загальних обставинах, відповідно до ЗУ «Про судовий збір». У випадку подачі нового позову (іншого позову, скарги) за умови втрати матеріалів справи до закінчення судового процесу або недостатності матеріалів для відновлення справи, судовий збір не стягується, якщо його вже було уплачено під час розгляду початкової поданої заяви (скарги) і є докази відповідної оплати.




Просмотров: 1235 | Добавил: yurist-online | Теги: Роз’яснення, Форс-мажор, відновлення справ, ато, вищій господарський суд | Рейтинг: 0.0/0

Всего комментариев: 0
omForm">
avatar