Главная » 2014 » Декабрь » 18 » ВСУ прийняв рішення відносно знесення самовільно побудованих будинків
13:01
ВСУ прийняв рішення відносно знесення самовільно побудованих будинків

верховний суд надав роз’ясненняВідповідно до правової позиції ВСУ, яка була роз’яснена під час розгляду справи №6-180цс14, позовні вимоги про знесення самовільного будівництва можуть заявляти й інші особи (не тільки органи державної влади або органи місцевого самоврядування), якщо буде доведено факт порушення їх прав особами, що здійснювали  самовільне будівництво.

Відповідно до ч. 1 ст. 376 Цивільного кодексу України, об’єкт нерухомості належить до самовільного будівництва лише при наявності однієї з наступних умов:

     ●   відсутній проект, який затверджений належним чином;
     ●   під час будівництва відповідні порушення будівельних норм і правил.

Особи, про яких йдеться мова можуть вимагати від осіб, що здійснили або здійснюють самовільне будівництво:

     ●   знесення самовільно побудованого об’єкта або проведення перебудови власними силами чи за його рахунок;
     ●   приведення земельної ділянки до попереднього стану або відшкодування коштів.

З урахуванням змісту цієї норми разом зі ст.ст. 16, 386, 391 ЦКУ, позивачами за такими вимогами можуть бути: відповідні органи державної влади, органи місцевого самоврядування або інші особи, у яких право власності порушено самовільним будівництвом. Таким чином знесення самовільного будівництва інші особи можуть вимагати лише в разі доведення ними факту порушення самовільним будівництвом їх прав. Це узгоджується з нормами ст.ст. 3, 15, 16 Цивільного кодексу, згідно яких кожна особа має право на захист свого цивільного права у випадку його порушення, оскарження чи не визнання.

Вище зазначений позов було подано сусідом, до особи, яка самовільно побудувала будинок без узгодження з контролюючими органами на земельній ділянці, яка їй не належала, а також без відповідного дозволу. Будинок побудовано на відстані приблизно 2 метрів від будівлі позивача, що порушує існуючі вимоги, які передбачають обов’язкову 8-миметрову протипожежну відстань до будинку. 

Порушення свого права на безпечне володіння майном позивач пов’язує з порушенням протипожежних норм під час будівництва.   




Просмотров: 913 | Добавил: yurist-online | Теги: Верховний Суд України, самовільне будівництво, Роз’яснення, порушення прав | Рейтинг: 0.0/0

Всего комментариев: 0
omForm">
avatar