Главная » 2014 » Декабрь » 25 » Касаційна скарга до вищого спеціалізованого суду України
11:47
Касаційна скарга до вищого спеціалізованого суду України

Нещодавно  (у листопаді), направив до Вищого спецiалiзованого суду України з розгляду цивiльних i кримiнальних справ (або просто ВССУ) касаційну скаргу по цивільній справі. Ніщо не передвіщало «біди» - звичайна цивільна справа, але пройшов місяць, а з ВССУ жодного повідомлення. Перевірка у Державному реєстрі судових рішень нічого не дала. І, нарешті, отримав лист від ВССУ та ухвалу, в яких мене повідомили про залишення касаційної скарги без руху для усунення недоліків (про які розкажу трохи пізніше). 

Так от, неназваний суддя ВССУ відповідно до закону, а саме -  до ст.ст. 326 та 328 Цивільного процесуального кодексу, надав строк для усунення недоліків, який на момент надходження ухвали суду вже три дні як сплив. Крім того мене суддя ВССУ повідомив, що  в разі не усунення недоліків, скарга буде визнана неподаною та повернута. Звичайно, ця ухвала ще до всього не підлягає оскарженню.
Як це могло відбутися, спитаєте Ви, ухвала ж датована серединою листопада? Дуже просто, дата на поштовому штемпелі  говорить про головне – лист з ВССУ було відправлено за три дні до закінчення строку на усунення недоліків. Отже, судячи з логіки Вищого спеціалізованого суду, для того, щоб виконати їхню ухвалу я повинен винайти машину часу? Чи може просто це звичайний трюк, небажання розглядати «дрібні», на їх думку, справи?

А тепер, до причини відмови. 


Причиною відмови у прийняті касаційної скарги Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивiльних i кримiнальних справ побачив неналежне оформлення копій рішень судів, що додаються до касаційної скарги. При цьому ВССУ посилається на Інструкцію з діловодства в судах, якийсь там пункт цієї Інструкції, про те, що сторінки повинні бути прошиті, пронумеровані, скріплені печаткою і т.і., а не просто пропечатана печаткою із підписом судді, яку видали мені. Яким чином Інструкція з діловодства у судах стосується мене? Я ж не працівник суду, розбирайтесь там між собою, між судами, хто і як правильно повинен видавати копії. Чому негативні наслідки цього повинні торкатися мене?

А взагалі, це питання скоріше до наших законодавців, це ж з їх легкої руки з’являються такі перли в наших кодексах та законах, навіщо додавати саме завірені (належним чином!) копії рішень попередніх судів? В нас же працює Єдиний реєстр судових рішень, достатньо же номеру і дати оскаржуваних рішень у касаційній скарзі, а з такою «роботою» по надсиланню рішень суду, як я привів на початку статті, не завжди на руках є потрібне Вищому спеціалізованому суду рішення, та і оформлене до того ж у встановленому (Інструкцією!) порядку. 


Нравится? Лайкни!




Просмотров: 2551 | Добавил: yurist-online | Теги: вищий спеціалізований суд, недоліки, цивільна справа, залишення без руху, касаційна скарга, Повернення | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
omForm">
avatar