Главная » 2015 » Февраль » 3 » Щодо мобілізації
18:25
Щодо мобілізації

Останнім часом дуже часто отримую запитання щодо мобілізації, що є логічним у зв’язку з подіями, що відбуваються в Україні. Отже, щоб можливо уникнути в подальшому більшості цих запитань, надам відповіді на них.

 

1.    Чи законна мобілізація?

З точки зору Закону, мобілізація є цілком законною. Можливість її проведення передбачена ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Цим же законом передбачено, що для проведення мобілізації вводити  воєнний стан не обов’язково.

 

2. Яка мобілізація, у нас немає військового стану?

Відповідно до Закону про мобілізацію, остання може проводитись і без введення воєнного стану.

 

3. Чому повістку до воєнкомату  одні  отримують, а інші ні?

Відповідно до Закону мобілізація може бути як загальною, так і частковою, відкритою або прихованою. Наразі, відповідно до Указу Президента, проводиться часткова мобілізація. Отже Збройні Сили мають своє бачення, хто їм зараз потрібен, а хто ні.

 

4. Чи законне направлення мобілізованих для участі в АТО?
Так, відповідно до Закону України «Про боротьбу з тероризмом» до участі у антитерористичної операції можуть долучатися військовослужбовці ЗС України. 

 

5. Як отримати відстрочку від мобілізації?
Можливість отримання  відстрочки від мобілізації передбачена статтею 23 Закону. Не підлягають призову під час мобілізації, зокрема: «заброньовані» в установленому порядку підприємствами, установами, організаціями, тимчасово непридатні на підставі військово-лікарських експертиз, чоловіки, які утримують 3-х та більше неповнолітніх дітей, усиновителі, опікуни, піклувальники неповнолітніх дітей-сиріт, студенти/ аспіранти денної форми навчання та ін.

 

6. Що буде, якщо я відмовлюсь від мобілізації?
За відмову від мобілізації передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 2-х до 5-ти років (стаття 336 Кримінального Кодексу України). 

 

Якщо у Вас є й інші запитання до юриста, то ви можете їх задати онлайн, якщо перейдете за цим посиланням.


Нравится? Лайкни!




Просмотров: 1639 | Добавил: yurist-online | Теги: мобілізація, кримінальний кодекс, закон, відмова, відстрочка, ухилення, тероризм | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 61 2 »
avatar
1 dnieper7 • 17:21, 03.07.2015
пришла повестка, есть желание пойти служить, но у меня плоскостопие 2 степени с артрозом Таранно Ладьевидном сочленениях. Есть ли у меня шансы пойти в армию?
avatar
0
2 pekach • 17:23, 10.07.2015
Главное желание. Думаю возьмут.
1-1 2-2
omForm">
avatar