Главная » 2015 » Сентябрь » 25 » Набрали сили нові правила виплат компенсацій вкладникам банків
11:18
Набрали сили нові правила виплат компенсацій вкладникам банків

12 серпня 2015 року набрали чинності зміни, внесені Законом N 629-VIII щодо процедури виведення з ринку неплатоспроможних банків. Частина цих змін стосується виплат відшкодування вкладникам.

Листом  N 12-33820 / 15 від 21.09.2015 ФГВФО надав роз’яснення щодо цих змін.

1) оскільки Закон зворотньої сили в часі не має, то нові норми щодо визначення сум, що підлягають компенсації, а також черговості задоволення вимог кредиторів застосуваються лише в в разі прийняття рішення про виведення банку з ринку після 12.08.2015.

2) залишки по рахунках ФО-підприємців на даний момент не включаються до 4-ї черги вимог. Фонд зобов'язаний виплачувати компенсації підприємцям лише з 1 січня 2017 року та за умови, що рішення про виведення банку з ринку прийнято після цієї дати.

3) з 12 серпня заборонено погашати зобов'язання боржників перед банком шляхом взаємозаліку. Єдиний варіант, коли це можливо - боржник банку одночасно є його кредитором в рамках іншої угоди і сума компенсації спрямовується на погашення кредиту або зобов'язань по цінних паперах, випущених боржником. При цьому є обов'язковою умова, щодо передбачення договорами між боржником і банком можливості відповідного списання коштів. Крім того, така операція в будь-якому випадку є забороненою за зобов'язаннями осіб, пов'язаних з банком.

4) уточнено правила обміну в гривню валютних зобов'язань при погашенні їх взаємозаліком. У такій ситуації зобов'язання банку перед клієнтом фіксуються за курсом, що діяв на день прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації банку. У свою чергу, при погашенні валютного кредиту за рахунок зобов'язань банку перед клієнтом у гривні останні переводяться у валюту за курсом на день проведення операції за взаємозаліком.




Просмотров: 997 | Добавил: yurist-online | Теги: нові правила, ліквідація банків, фонд гарантування вкладів, зобов’язання, кредитори, взаємозалік, виплати | Рейтинг: 0.0/0

Всего комментариев: 0
omForm">
avatar