Главная » 2015 » Январь » 5 » Набрав сили новий Закон про стандартизацію
16:32
Набрав сили новий Закон про стандартизацію

набрав чинності закон про стандартизацію3 січня 2015 року набрав сили новий Закон про стандартизацію, що передбачає діяльність лише одного єдиного національного органу стандартизації. Функції такого органу виконуватиме державне підприємство, яке не підлягає приватизації. Також цей національний орган не може мати на меті отримувати прибуток від своєї діяльності.

Новий нацорган із стандартизації, зокрема, опікуватиметься:

- прийняттям та скасуванням національних стандартів,

- організацією та координацією діяльності в галузі стандартизації,

- затвердження програми роботи зі стандартизації,

- представленням інтересів держави в міжнародних та регіональних організаціях по стандартизації, співробітництвом з державними органами стандартизації інших країн.

Крім того, Законом, у залежності від суб'єкта стандартизації, що приймає стандарти, передбачається введення 2-х рівнів стандартизації:

1) національні стандарти, які приймаються національним органом стандартизації;

2) стандарти і технічні умови, що приймаються підприємствами.

Також цим законом була скасована галузева стандартизація. У зв'язку з цим, протягом п’ятнадцяти років центральні органи виконавчої влади мають право перевіряти та переглядати свої галузеві стандарти з метою приведення їх до національного.

Також новим Законом про стандартизацію скасовуються: узгодження проектів національних стандартів з держорганами, державна реєстрація ТУ (технічних умов) та сама обов'язковість застосування цих національних стандартів.

Слід зазначити, що дія нового Закону не поширюватиметься на: будівельні норми, санітарні заходи з безпеки харчових продуктів, лікарські засоби, ветеринарно-санітарні та фітосанітарні заходи, стандарти медичної допомоги, бухобліку, оцінку майна, освітні та інші соціальні стандарти, що передбачені законодавством.




Просмотров: 1780 | Добавил: yurist-online | Теги: Закон України, Угода про асоціацію, метрологія, станадртизація, ЄС | Рейтинг: 0.0/0

Всего комментариев: 0
omForm">
avatar